Ábrahám Gyermekei Keresztény Közösség - Krisztus Teste - Eger

"Értsétek meg tehát, hogy akik hisznek Istenben, azok Ábrahám igazi gyermekei." Galata 3: 7/ - A Nyitott Menny irányvonal képviselője

RECEPTEK

...NEM CSAK NŐKNEK! Kacsintás


Egészséges sütik:

I.

Csokis-zabpelyhes süti

zabpelyhescsokiskeksz.jpg

1 csésze barnacukor
1 csésze vaj
2 tojás
1 tk vanília (aroma)
1 tk sütőpor
1 1/2 csésze liszt
4 csésze zabpehely (vagy 3 csésze és egy csésze szeletelt, pirított mandula)
11 ek. csoki chips / nagyon apróra darabolt étcsoki

Keverd el a vajat a cukorral. Apránként add hozzá a tojásokat, a vaníliát. Egy másik tálban keverjük össze a sütőporral az átszitált lisztet.
Forgassuk bele a zabpelyhet (és ha használtunk, akkor az előtte lepirított mandula pelyhet) és a csokit.

Majd forgassuk össze a nedves és a száraz keverékünket.

Egy órára minimum tegyük hűtőbe.

Evőkanálnyi tésztadarabkákból formázz lapos cookikat (vizes kézzel még biztosabb a gyors haladás). 170 fokos sütőben 10-15 percig süsd teflon tepsiben.


II.

Március 15-re:

Kossuth kifli - villásreggelihez

kossuth-kifli.jpg

  1. A szikkadt kifliket felkarikázzuk, majd közepesen meleg sütőben pár perc alatt szőkére sütjük. Arra ügyeljünk, hogy ne száradjanak ki a kiflik.
  2. A tejet a vaníliaaromával és 10 dkg cukorral felforraljuk.
  3. Ezzel a tejjel locsoljuk meg a kiflikarikákat (hasonlóan a mákosguba készítésénél). Óvatosan tegyük ezt, mert az se jó ha eláztatjuk a kiflit és tacsakos lesz, de az sem, ha száraz marad. (Ha túl soknak találjuk a tejet, akkor ne öntsük rá mindet, de valószínűleg pont elég lesz.)
  4. A tojásokat szétválasztjuk.
  5. A tojások sárgáját 10 dkg cukorral és a reszelt citromhéjjal kifehéredésig habosítjuk. Majd hozzáadjuk a tejfölt, a darált diót és belekeverjük az áztatott kifliket.
  6. A fehérjét a maradék 5 dkg cukorral kemény habbá verjük, majd a kiflis masszához keverjük óvatos, nagy mozdulatokkal (úgy, hogy ne törjük össze a habot).
  7. Kivajazott jénaiba öntjük és előmelegített sütőben 150 fokon kb. 30 percig sütjük. (A recept szerint gőzteres sütő a legjobb erre, mert akkor biztosan nem szárad ki sütés közben.) Akkor van készen, ha a teteje megpirult és a közepe sem nyers, de vigyázni kell, hogy túl ne süljön, ki ne száradjon. (Ezt villával ellenőrizhetjük, de anélkül tegyük, hogy a sütőt túl gyakran nyitogatnánk.)
  8. Lehet a sütőbe helyezés előtt lekvárt halmozni a tetejére - nem rontja el!
  9. Angolkrémmel vagy vaníliasodóval tálaljuk.


III.

Húsvéti finomságok:


Dinnyés süti

dinnyesuti.jpg

  • 50 dkg darált keksz
  • 25 dkg margarin
  • 25 dkg porcukor
  • 1 cs vaníliás cukor
  • 1 cs tortadara (csoki színű)
  • 1 üveg piros ételfesték
  • 1 üveg zöld ételfesték
  • 1 üveg mandulaaroma
  • kevés tej  
  1. A margarint a cukorral és a vaníliás cukorral kikeverjük.
  2. Hozzáadjuk a kekszet és annyi tejet, hogy jól formázható masszát kapjunk.
  3. A tésztát kettévesszük. Az egyik felébe beletesszük a piros ételfestéket és a tortadarát (ezek lesznek a magok) a másik felébe a zöldet és az egész üveg mandula aromát.
  4. Ping-pong nagyságú golyókat formázunk a pirosból. A zöldet szétlapítjuk, és rádolgozzuk a pirosra (ez lesz a héj).
  5. Hűtőbe tesszük, hogy egy kicsit szilárduljon, és szeleteljük.


Mákvirág kalács

Elkészítési idő: 195 perc

makvirag_suti.png

Hozzávalók (1 kalácshoz)

A tésztához:    500 g finomliszt (BL55)       40 g friss élesztő         350 ml langyos tej
                            3 evőkanál porcukor       1 mokkáskanál só           2 evőkanál étolaj

A töltelékhez:     8 evőkanál darált mák      8 evőkanál porcukor        50 g olvasztott vaj
                         12 g vaníliás cukor          1 db citrom reszelt héja

A kenéshez:       1 db tojás sárgája

Elkészítés

1. Az élesztőt a langyos tejnek kb egyharmad részével, csipet cukorral felfuttatjuk, majd beletesszük az összetevőket a kenyérsütő tartályába az összes hozzávalót a felfuttatott élesztővel együtt. Tészta dagasztás-kelesztés programon elindítjuk a gépet. Ez a folyamat kb 120 percet vesz igénybe.
Figyelem! Általános irányelv, hogy ha kenyérsütő géppel dagasztjuk a tésztát, alulra kerül a folyadék és a só, rá a liszt, és az egyéb járulékos anyagok, legfelülre pedig az élesztő!

2. Ezután lisztezett asztalra tesszük a tésztát és kb 30x40 cm-es téglalappá nyújtjuk. Meglocsoljuk a tésztát az olvasztott vajjal, úgy, hogy mindenhol vajas legyen, rászórjuk a mákos-porcukros keveréket, meghintjük a vaníliás cukorral és ráreszeljük a citromhéjat. Feltekerjük a tésztát.

3. Ezután koszorúba hajtjuk a kalácsunkat, a végeit egymásba dugva, összedolgozva, szép kerekre igazítjuk. Éles késsel bemetsszük a kalácsot, körbe - szimmetrikusan, majd a szeleteket félrefordítva, lapjára igazítjuk.

4. A kalácsot letakarva, 20 percig pihentetjük. Pihentetés után a kalácsot lekenjük tojássárgájával. Előmelegített sütőben, kb 200 C-on, sütőpapírral bélelt tepsiben, 35-40 perc alatt, készre, pirosra sütjük. Akkor tudjuk biztosan, hogy átsült a kalácsunk, ha a fogpiszkálót beleszúrva, nem ragad rá a tészta, vagy ha megkopogtatjuk a tetejét, kongó hangot ad.


Kelt ostoros kalács

keltostoroskicsi.png

 

Ez egy roppant egyszerű, és ízletes kelt kalács. Mindenkinek jó szívvel ajánlom, elkészítésénél kenyérsütőgép is igénybe vehető.                          Elkészítési idő: kb 100 perc

Hozzávalók (1 kalácshoz)

A tésztához:         600g liszt (BL55)       3 db tojássárgája       3 evőkanál napraforgóolaj
                    60  g kristálycukor   400 ml langyos tej   50 g  morzsolt élesztő     1 mokkáskanál só

A töltelékhez:        200 g kristálycukor       3 evőkanál cukrozatlan kakaópor        60 g vaj

A nyújtáshoz:  finomliszt    A tetejére:   1 db egész tojás

Elkészítés

1. A tésztához valókat a kenyérsütőben jól bedagasztjuk, az élesztőt sem kell felfuttatni, elég csak a liszt tetejére rámorzsolni. 20 perc a dagasztási idő.
Figyelem! Általános irányelv, hogy ha kenyérsütő géppel dagasztjuk a tésztát, alulra kerül a folyadék és a só, rá a liszt, és az egyéb járulékos anyagok, legfelülre pedig az élesztő!

2. Kelesztő tálba áttéve meleg helyen 50 perc alatt a duplájára kelesztjük. Ezt az időt kihasználjuk, elkészítjük a tölteléket. Azaz a cukrot a vajjal vízgőz felett felolvasztjuk és a kakaóport belekeverjük.

3. A tésztát enyhén lisztezett gyúrólapra borítjuk, hat egyforma részre osztjuk. Ezeket egyenként téglalap alakúra nyújtjuk, a kakaós masszával vékonyan megkenjük.

keltostoroskicsi.2png.jpg

keltostoroskicsi.3png.jpg


4. Azután mindkét rövidebbik oldalát ujjnyi szélességben befelé ráhajtjuk, majd a tésztát, lehetőleg minél több csavarással felhengereljük.   Hármas copffonással összefonjuk.

5. Az így kapott két kalácsot egy kb 30 x 20 centis, sütőpapírral bélelt, magas falú tepsibe fektetjük. Akkor jó, ha a tészta a tepsi oldalához ér, így csak felfelé növekedhet, nem fekszik el.

6. 10-15 percnyi pihentetés után felvert tojással megkenjük, majd előmelegített sütőben, légkeverés nélkül 180 C-on, légkeveréses sütőben 160 C-on kb 35 percig sütjük.

Joghurtos kuglóf  

joghurtoskuglof.png   

Szeretném megosztani Önökkel családom kedvenc kuglófreceptjét. . Gyorsan, egyszerűen elkészíthető és elrontani sem igazán lehet.            Elkészítési idő: kb 75 perc

Hozzávalók (1 darab 8 szeletes kuglófhoz)

      4 db egész tojás         1 csipet só     10 g vaníliás cukor     300 g kristálycukor   12 g sütőpor
       130 ml étolaj          140 g natúr joghurt      300 g finomliszt          100 g csokoládés tortadara

Elkészítés

1. Először felverjük a tojásfehérjét egy csipet sóval, majd hozzáadjuk a cukrot.

2. Aztán folyamatos keverés közben vékony sugárban belecsorgatjuk a tojások sárgáját, valamint az olajat.

3. A natúr joghurtot is belekavarjuk.

4. Ezek után pedig a liszttel elvegyített sütőport, majd pedig a tortadarát is a masszához keverjük.

5. Egy kuglófformát vajjal kikenünk, liszttel behintjük és a masszát beletöltjük.

6. 180 C-ra előmelegített sütőben 50 percig sütjük. Akkor jó, ha a beleszúrt tűre már nem tapad ragacsos tészta.                       

7. A formában hagyjuk kihűlni, majd kiborítjuk egy tálcára és porcukorral megszórva kínáljuk.

Húsvéti töltött tojás     

toltott_tojas.jpg  

Kiváló, pikáns étvágykeltő előétel! A húsvéti menü elengedhetetlen darabja! Egyszerű, gyors, finom!!                    Elkészítési idő: 30 perc

Hozzávalók (3 adagra)

 3 db tojás    10 g teavaj    kb 2 csipet só   kevés őrölt fekete bors     10 g mustár     20 g torma

Elkészítés

1. A tojásokat enyhén sós vízben keményre főzzük kb 20 perc alatt. Mikor megfőttek, hideg vízbe tesszük őket, majd leszedjük a héjukat.

2. Félbevágjuk a tojásokat, a tojássárgákat egy tálba kiszedjük.

3. A tojássárgákhoz adjuk a vajat, sót, borsot.   Hozzáadjuk a tormát, mustárt, és simára keverjük egy villával.

5. Csillagcsöves habzsákkal visszatöltjük a krémet a félbevágott tojásokba, petrezselyemmel díszítjük.


Húsvéti töltött pulykamell     

husvetipulykamellbig.png

Ez a tekercs egy kiváló, laktató húsvéti különlegesség! Elkészítése gyors, egyszerű, a végeredmény pedig ízletes, látványos, és nagyon húsvéti!            Elkészítési idő: kb 80 perc köret nélkül

Hozzávalók (6 adagra)

A töltött pulykamellhez:        2x300 g pulykamellfilé

A töltelékhez:   4 evőkanál étolaj   1 nagy fej vöröshagyma     200 g füstölt sonka        50 ml víz
       2 db keményre főtt tojás     1 db nyers tojás     20 g torma    ízlés szerint só, őrölt fekete bors

A panírozáshoz:  finomliszt   egész tojás  zsemlemorzsa    A körethez:  hasábburgonya    saláta

Elkészítés

1. A finomra felaprított sonkát, és a vöröshagymát forró olajra tesszük. 2-3 perc pirítás után vízzel felöntjük, és addig pároljuk - állandó kevergetés mellett -, míg a víz el nem fő a húsról. Ezután le is vehetjük a tűzhelyről.

2. Egy külön tálban a nyers tojásra reszeljük a keményre főtt tojásokat. Egy villával jól összekeverjük. A tojásos keveréket a húsos töltelékhez adjuk. Hozzáadjuk a tormát is, végül ízlésünk szerint sózzuk, borsozzuk, alaposan összekeverjük a tölteléket.

3. A pulykamelleket megmossuk, megtisztítjuk, bevágjuk, és kiklopfoljuk akkorára, hogy meg tudjuk tölteni. A kiklpofolt húsokat megtöltjük, feltekerjük, fogpiszkálókkal rögzítjük

4. A tekercseket panírozzuk, majd bő olajban közepes hőfokon - előmelegített olajban - kisütjük, míg aranybarnák nem lesznek. Ezután kihúzzuk a fogpiszkálókat, szeleteljük, hasábburgonyával, salátával tálaljuk.









Weblap látogatottság számláló:

Mai: 30
Tegnapi: 38
Heti: 278
Havi: 1 671
Össz.: 485 654

Látogatottság növelés
Oldal: Receptek - főzni szerető tesóknak
Ábrahám Gyermekei Keresztény Közösség - Krisztus Teste - Eger - © 2008 - 2024 - abrahamgyermekei.hupont.hu

A HuPont.hu honlap ingyen regisztrálható, és sosem kell érte fizetni: Honlap Ingyen.

ÁSZF | Adatvédelmi Nyilatkozat

X

A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »